Cégtörténet

A cég története 1991-ben kezdődött, amikor három magánszemély közreműködésével megalakult a Medirex Bt. Az első, határozott üzleti cél a Marquette Electronics Inc. (USA) és a Toshiba Medical Systems (Japán) cégek kereskedelmi és szerviztevékenységnek folytatása volt, mivel az alapítók 1987 óta ezzel foglalkoztak egy időközben csődbement vállalkozás keretében. Így ezek a gyártók nem rendelkeztek magyarországi képviselettel és a telepített műszereik támogatás nélkül maradtak. Az előző képviselet teljesen tönkretette a magyar piacot, becsapták ügyfeleiket és a magyar államot. A Marquette és a Toshiba nagyszerű támogatásának köszönhetően sikerült felmérni és helyrehozni a károkat, teljesíteni a nyitva maradt szállításokat, illetve biztosítani a fogyóanyagok és tartozékok folyamatos ellátását és a szervizhátteret.

A sikeres továbbfejlődés érdekében viszont bővíteni kellett a termékpalettát, így üzleti kapcsolatba léptek a Ca.Mi.Na. (Olaszország) és Sensormedics (USA) cégekkel. A megalapítást követően több mint 1 év telt el, mire a cég megkapta első jelentős megrendelését, amely az Egészségügyi Minisztériumnak volt köszönhető. A cégvezetők emellett kidolgoztak egy középtávú (4-5 év) üzleti tervet, melyben a fő célok a következők voltak: az eladások növelése, mérhető piaci részesedés és potenciális piaci szerep elérése Magyarországon, az egész országot lefedő kereskedelmi és szerviz hálózat létrehozása, új képviseleti irodák nyitása.

1993-ben a terv megvalósításának részeként a vállalat együttműködésbe kezdett a Suntech (USA) és a Corometrics (USA) vállalattal is. Az árbevétel növekedett, a cég a formáját is megváltoztatta. A Medirex Kft. megnyerte történetének első nemzetközi tenderét is, amely egy magyar kórház felszerelésére irányult. Ez évben az Egészségügyi Minisztérium a Medirex által forgalmazott egyik betegőrző monitort (EAGLE) irányadónak nyílvánította a magyar kórházak számára. Kezdett kialakulni a cég arculata és a fő üzleti vonala: a Marquette kiegészítve a Corometrics, a Sensormedics, a Suntech, az Ergoline és a Ca.Mi.Na. termékeivel. 1994-ben is folytatódtak a kereskedelmi sikerek, sőt megnyitásra került az első vidéki képviseleti iroda Szegeden. Mindeközben a Marquette bekebelezte a Corometrics-et, s a magyar piacon kizárólagos forgalmazási engedélyt biztosított a Medirex számára. Az évet rekorderedménnyel zárta a cég, s jelentős piaci részesedésre is szert tett. A cég stabil helyzetének és a kiszámítható jövőnek köszönhetően a vezetők új központi iroda létrehozása mellett döntöttek Budapesten, továbbá megnyitásra került a második vidéki képviseleti iroda is, Miskolcon. A növekvő kereskedelmi- és szervizigényeknek köszönhetően új kollégák felvétele vált szükségessé, s erre rövid időn belül sor is került.

1995-re a Medirex Kft. a kardiológiai diagnosztika és a betegőrző monitorok magyar piacának egyik vezető ellátója lett. Mindeközben a Marquette továbbfolytatta globalizációs tevékenységét, s bekebelezte a Hellige és az E for M cégeket. Ezt követően megkezdődtek a tárgyalások a jövőről, ki fogja ellátni az újonnan létrejött Marquette-Hellige képviseletét? A tárgyalások eredményeként a Medirex Kft. kapta meg a magyarországi képviseleti jogot, s elrendelték a Hellige magyarországi képviseletének beintegrálását a vállalat szervezetébe. Az egyesülés következtében a Medirex többségi piaci részesedéshez jutott az összes tevékenységi területén, továbbá a termékpalettája is kiszélesült az Aloka (Japán) ultrahang készülékeivel, így a vállalat már teljes kardiológiai megoldást tudott kínálni.

1997-ben megnyílt a harmadik és negyedik vidéki iroda, Pécsett és Győrben, s a vállalat is tovább növekedett. 1998-ra pedig teljesült az előirányzott üzleti terv, a Medirex kialakított egy decentralizált, egész országra kiterjedő kereskedelmi és szervizhálózatot, olyan közel kerülve az ügyfelekhez, amennyire csak lehetséges. Az év végén az erősödő globalizáció jegyében a General Electric megvásárolta Marquette-Hellige-t, amely újabb találgatásokra és bizonytalanságra adott okot.

Az 1999. év középpontjában egy nagy projekt állt, melynek elnyerése során a Medirex tíz másik vállalat által forgalmazott terméket és megoldást integrált be egy globális, teljes kórházat átfogó rendszerbe. A cég látva a globalizáció gyorsuló ütemét igyekezett szervezetét és tevékenységét a lehető legjobb szinten tartani. Ennek érdekében vezetői döntések nyomán a Medirex továbbemelte jegyzett tőkéjét és ismét megváltoztatta a cégformáját, Medirex Rt-re. Az év végén a GE Marquette-Hellige és a Dräger (Németország) egy globális együttműködési szerződést írt alá, mivel a technika fejlődésével már egyik multinacionális vállalat sem tudott teljes felhasználói megoldást nyújtani. Ez az év az abszolút eladási rekord. 2000 elejétől elindult a Dräger céggel a közös jövőbeli tevékenység kidolgozása és megszervezése, megkezdődött egymás termékeinek megtanulása és megismerése, s az év közepétől fogva a Medirex dolgozói megkezdték a Dräger termékek kereskedelmi értékesítését is. Az újonnan felvett termékek tovább szélesítették a termékkínálatot és teljes, kórházszintű megoldási lehetőséget adtak a cég kezébe. 2001-ben a GE hathatós Medirex-re gyakorolt nyomása következtében létrejött a végső megállapodás a Dräger céggel, s február elsejével a Dräger megvásárolta a Medirex teljes készletét, az általa végzett tevékenységét és a teljes személyi állományát, egyben létrehozva a Dräger Medirex Kft-t. Az új cég így teljes egészében a Medirex folytatásának tekinthető, de nem jogutódja, mivel a Medirex Rt. nem szűnt meg, csupán pillanatnyilag üres cégként működött, a Dräger Medirex-szel nem konkurálva, lezáró tevékenységet folytatott. A Dräger és General Electric közötti együttműködés nem az elképzeléseknek megfelelően alakult és már félév eltelte után előrevetítette más megoldások lehetőségét is.

2002-re már teljesen világossá vált, hogy a Dräger és a GE együttműködése hamarosan véget ér, mivel a Dräger bejelentette a Siemens elektromedikai üzletágával való egyesülését és vegyes-vállalati formában történő továbbvitelét Dräger Medical néven. A General Electric szintén egyeztetéseket kezdett új cégek megvásárlásáról, s elég hamar lépésre is szánták el magukat, 2-3 hónap eltelte után bejelentették az Instrumentarium megvételét. Ettől a pillanattól kezdve a GE jelezte igényét a Medirex Rt. újraaktiválására, mivel egyértelmű, hogy a világ két legjelentősebb orvosi műszer cége (GE és SIEMENS) egy helyen nem képviselhető. Mindeközben a Dräger Medirex Kft. és a Medirex Rt. újabb jelentős pozíciókat szerzett a hazai piacon. 2003. július 1-től nem létezett többé Dräger Medirex Kft., azonnal átalakult Dräger Medical Magyarország Kft-vé, amely a Dräger Siemens vegyes-vállalatot képviselte a magyar orvostechnikai piacon, míg a Medirex Rt. újra visszakapta a GE termékpalettát kiegészülve az újonnan megvásárolt Instrumentarium termékeivel. Ezzel az az érdekes helyzet állt elő, hogy a Medirex eredeti személyi állományának fele Dräger-Siemens-ként még a másik fele GE-ként kezdett el dolgozni a piacon, mint egymás legnagyobb konkurensei. Ez a piaci helyzet a mai napig is fennáll, azaz a két cég egymás legnagyobb piaci konkurense, a korábbi kollégák és munkatársak "élet-halál" harcot vívnak egymással az egyes projektek és piaci területek megszerzéséért.